Grannsamverkan är ett samarbete mellan bl. a. vår samfällighetsförening, polisen, Lidingö stad och försäkringsbolag för att förhindra inbrott och skadegörelse. Kontaktombud för Skogsklockans samfällighet är Annika Gattberg, Skogsklockevägen 12, tel. 070-493 49 13.
Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) kan inbrotten minska med så mycket som 26 procent i ett bostadsområde med Grannsamverkan.
Du som bor här är viktig för att få samverkan att fungera. Var allmänt vaksam om onormala händelser inträffar. Uppmärksamhet är det sista tjuven vill ha!
Vid pågående brott ring 112.
För att tipsa polisen ring 114 14.
Brottsförebyggande tips i vardagen
Det är viktigt att vi grannar hjälps åt att få våra bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma och att det grundläggande skyddet fungerar. Här är några tips:
-
Informera grannarna även vid kortare bortavaro (och även kontaktombudet om ni är borta mer än några dagar).
-
Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
-
Låt radion gå på med timer så att det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken.
-
Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.
-
Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam. När du ser att post hänger ut ur en brevlåda, peta ner den.
-
Be en granne att skotta efter snöfall eller i varje fall trampa upp spår i snön.
-
Ordna så att någon annan klipper gräsmattan om du är borta länge.
-
Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus, i låst förråd eller fastlåsta, så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster med eller bryta sig in i ditt eller dina grannars hus.
-
Du kan också lämna till exempel leksaker i trädgården eller disk på diskbänken. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.
-
Lås fönster och dörrar. Lämna inte några nycklar hemma, även de smartaste gömställen kan avslöjas.
-
Lägg inte ut uppgifter på sociala medier om att du/familjen är bortrest och tala även med övriga familjemedlemmar om detta.
Fler matnyttiga brottsförebyggande tips finns på Samverkan mot brotts hemsida, http://samverkanmotbrott.se/brottsforebyggande-tips-och-atgarder/
Några tips för att försvåra för tjuvar och bedragare
Tips 1
Hos Skatteverket kan du lägga in en spärr så att en adressändring bara går att göra med Bank-ID. Här en länk till Skatteverkets spärr för obehörig adressändring:
https://skatteverket.se/privat/folkbokforing/identitetsintrang.4.35c34f651660af3747c3178.html
Tips 2
Hos Svensk Adressändring kan du avgiftsfritt med det s.k. adresslåset spärra obehörig eftersändning eller lagring av din post. Detta kräver också Bank-ID. Här en länk till adresslåset:
https://www.adressandring.se/vara-tjanster/adresslaset?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_5WvBhBAEiwAZtCU761iKxhoyxzvGFhy_knIBTf6lFI11r1paxm6Cs5eZd3ZIj-YUHEX2RoCWUcQAvD_BwE
Tips 3
Hos Transportstyrelsen kan du lägga in en s.k. reklamspärr för att förhindra att tjuvar och andra kan skapa listor över bilar inkl. ägares adresser som kan användas för att stjäla hela eller delar ur vissa attraktiva bilar. En nackdel med reklamspärren kan vara att du inte får erbjudande om bilbesiktning när det är aktuellt, det får du hålla reda på själv. Här en länk till Transportstyrelsens reklamspärr:
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Vagtrafikregistret/Kop-adressuppgifter-eller-fordonsdata/Viktig-information/Reklamsparr/
Tips 4
Förvara inte bilnycklarna i närheten av entrén så att biltjuvarna lätt kan ”skimma” elektroniken i nyckeln för att stjäla bilen. Ett enkelt sätt att förhindra detta är att förvara nycklarna inkl. reservnycklarna i en plåtburk.